Luotisuojaliivien suojauspinta-ala

Suojauspinta-ala ei saa olla liian pieni eikä liian suuri. Suojauspinta-alan ollessa liian pieni, tärkeitä elimiä ja keskivartalon valtimoita jää suojapaneelin ulkopuolelle. Tätä ei voida tietenkään pitää hyväksyttävänä. Kuitenkin myös liian suurella suojauspinta-alalla on huonot puolensa joista lisää edempänä. Tärkein poitti on kuitenkin se että LIIVIN ON OLTAVA MAHDOLLISIMMAN MUKAVA PÄÄLLÄ: EPÄMUKAVAT VARUSTEET JÄÄVÄT AINA JA POIKKEUKSETTA KÄYTTÄMÄTTÄ, RIIPPUMATTA SIITÄ KUINKA TARPEELLISIA NE OVAT. Kaikki jotka ovat rehellisiä myöntävät tämän.

Mitkä ovat vähimmäisvaatimukset suojauspinta-alalle luotisuojaliiveissä ja pistosuojaliiveissä?

Vähimmäisvaatimuksena voidaan pitää sitä että liivien malli tarjoaa suojan edestä, takaa ja molemmilta sivuilta keskivartalolle. Liivejä jotka eivät suojaa kylkiä ei tulisi käyttää. Tietenkään ne eivät ole edes liivit vaan silloinhan on kyse ballistisista paneeleista jota ripustetaan eteen ja taakse (Plate-carrier). Kun siis puhutaan luotisuojaliiveistä niin tarkoitetaan 360° asteista suojaa.

Oikean kokoinen luotisuojaliivi ja pistosuojaliivi sinulle on seuraavan keltainen:

Liivin pituus:  Suojaliivin alareuna on navan korkeudella. Tämä riittää suojaamaan kaikki tärkeimmät elimet. Toki alavatsaan tulleet osumat ovat vaarallisia mutta ne harvoin ovat välittömästi tappavia. Jos liivisi ulottuu liian alas niin se haittaa vartalon taivuttamista, autossa istumista ja varustevyön käyttöä.

Liivin vyötärönympärys: Vyötärönympärys on tärkeä suojaliiveissä. Vyötärönympärys on oikea kun paneelit kylijssä koskettavat toisiansa tai menevät hiukan päällekkäin.  Luotisuojaliiveissä on vähän pelivaraa hyvissä liiveissä koska n liivien paneelit ovat ohuet ja joustavat mutta pistosuojaliiveissä vyötärönympäruksen pitää ollla oikein 5 cm tarkkuudella. Jäykät pistosuojapaneelit ovat päällekkäin asetettuna erittäin epämukavat ja pullottavat pahasti. Jos tilaat netistä niin valitse koko aina valmistajan kokotaulukon mukaisesti. Parasta on kuitenkin sovittaa asiantuntijaliikkeessä ennen suojaliivien hankkimista.

Liivin etupaneelin leveys rinnan kohdalta: Tämä on tärkeä ja usein väärin ymmärretty kohta. Tähän mitoitukseen et voi vaikuttaa vaan sinun on valittava liivi valmistajalta joka on muotoillut paneelin sopivaksi!! Rintakehän leveys, olkapäiden koko, ja luonnollinen ryhti ovat yksilöllisiä. Vastoin yleistä uskomusta rinnan alueen ei tarvitse olla, eikä sen pidä olla suojattuna "hartiasta hartiaan" Näin leveät liivit tekevät käsien liikuttamisen luonnolllisesti erittäin ärsyttäväksi kun liivi työntyy rinnasta ulos aina kun kädet tuo eteensä. Eli kokeile ennen ostopäätöstä.

Jos näiden mukaan valitset liivit niin ne ovat sopivat ja käytettävyydeltään erinomaiset. Siis vielä kerran:

  1. Mittaa vyötärönympärys
  2. Tarkasta pituus (Jos olkapäät on säädettävät niin tämä ei juuri koskaan ole ongelma.
  3. Tarkasta rinnan leveys myyjältä jos et voi sovittaa.

Oikean kokoisen luotisuojaliivin valinta. Myös pistosuojaliivit samalla ohjeella!

EDELLISELLÄ SIVULLA KERROTTIIN ETTÄ SUOJALIIVEIHIN AMPUMINEN SATTUU. TÄSTÄ VIDEOSTA SAAT KÄSITYKSEN LUODIN VOIMASTA.